Sosirea copiilor provoaca de obicei schimbari majore, atat pentru casa, cat si pentru familie. Chiar daca doresti sa pastrezi interioarele asa cum sunt si nu doresti sa faci compromisuri (o atitudine deloc neobisnuita in randul parintilor cu un interes puternic pentru designul interior), rezultatul final este aproape intotdeauna ca unele ajustari trebuie facute. Inevitabil, odata ce copilul tau incepe sa se tarasca si apoi sa mearga, trebuie sa iei in considerare aspectele practice si, intr-adevar, de siguranta. Pe deasupra mai exista o alta provocare - amenajarea si decorarea camerei.
Camera unui copil ar trebui sa stimuleze atat jocul, cat si imaginatia, dar in acelasi timp sa fie un loc in care sa se simta in siguranta si sa isi incarce micile baterii. In acest articol am adunat exemple si sfaturi pe care le poti urma atunci cand este timpul sa decorezi camera copilului tau, dar si ce ar trebui evitat. Acestea nu numai ca vor face camera copilului practica si placuta de privit, ci si atragatoare si distractiva pe timpul de joaca.
Primele luni: Crearea unui colt confortabil pentru bebelus in dormitorul matrimonial
Cu bebelusii care nu se muta in propria lor camera pana la varsta de sase luni - un an, exista o tendinta in crestere pentru a aranja colturi confortabile pentru bebelusi in dormitorul parintilor. Exista multe motive pentru care oamenii decid sa amenajeze coltul bebelusului - lipsa unui spatiu suplimentar pentru o camera separata sau poate ca doresti sa ai bebelusul aproape pentru cat mai mult timp posibil (si te vei ocupa de a-i face un spatiu separat cand va fi mai mare).
Pentru a transforma dormitorul tau intr-o camera pentru bebelus nu ai nevoie de multe lucruri. Pentru a functiona, trebuie sa adopti o abordare simpla si utila concentrandu-te doar pe ce este cu adevarat necesar pentru tine si pentru bebelus. Asadar, pastreaza lucrurile simple si evita sa inghesui prea multe decoratiuni si accesorii care nu sunt esentiale.
Un patut pentru bebelus langa patul tau poate fi cea mai comoda optiune in primele luni. Nu doar ca iti va fi mai usor sa il hranesti pe timp de noapte, dar il si poti supraveghea cu usurinta. Cea mai sigura pozitie pentru patut este langa un perete, departe de o fereastra cu perdele sau jaluzele si fara prize sau incalzitoare in apropiere. Cearsafurile pentru patut din bumbac moale 100% organic si o paturica sunt tot ce au nevoie pentru un somn complet confortabil.
Majoritatea articolelor vestimentare pe care le detin copiii mici sunt pliabile, asa ca o comoda simpla sau una cu spatiu pentru schimbat scutece poate fi folosita pentru a depozita cea mai mare parte a garderobei lor, impreuna cu articolele esentiale si lenjeria de pat. Daca nu ai loc suficient pentru o comoda cu sertare, foloseste o noptiera pentru a depozita lucrurile esentiale zilnice de care ai putea avea nevoie in miezul noptii, cum ar fi biberoane, scutece, si servetele pentru bebelusi.
In primele luni, aloca un mic loc de joaca in camera pentru ca bebelusul tau sa isi poata petrece timp pe burtica. Asigura-te ca este un spatiu sigur si stimulant pentru dezvoltarea micutului tau. Cu atat de multe optiuni de covorase pentru bebelusi cu modele atragatoare este important totusi sa te asiguri ca sunt non-toxice inainte de orice altceva. Evita covoarele din materiale sintetice si alege covoare din materiale naturale, cum ar fi lana, blana de oaie sau bumbac organic.
Sfaturi de design interior pentru amenajarea unei camera pentru copil
De la momentul in care noul membru al familiei a pasit pentru prima data in casa si pana cand ai decis ca este momentul sa ii oferi propriul spatiu, ai avut suficient timp pentru a amenaja camera copilului. Cu toate piesele de mobilier si accesoriile atractive destinate copiilor, poate fi usor sa te lasi dus de val. Totusi, inainte de a incepe amenajarea camerei, este esential sa te gandesti la un spatiu care sa fie prietenos pentru copil, nu doar „copilaresc”. Acest ghid vine in ajutorul tau pentru a crea un astfel de spatiu.
1 | Camera copiilor: o camera intr-un flux constant
Primul lucru de spus este ca nimic nu ramane la fel atunci cand ai un copil in crestere. Asa cum rutinele se schimba la fiecare noua etapa de dezvoltare, la fel se schimba si nevoile si dorintele acestora.
De la pretiosul nou venit la copilasul galagios, de la scolarul curios la adolescentul capricios, copiii trec prin etape succesive cat ai clipi din ochi. Si cu siguranta nu te poti astepta ca camera unui copil sa ramana aceeasi din copilarie pana in ziua in care adolescentul tau zboara in cuib. De aceea, a tine pasul cu astfel de schimbari necesita flexibilitate si un anumit grad de planificare in avans.
2 | Siguranta trebuie sa fie prioritatea principala
Este important sa eviti expunerea cablurilor, sa instalezi capace pentru prize la punctele de alimentare, sa ancorezi mobila grea sau bibliotecile de perete pentru a preveni accidentele, si sa te asiguri ca ferestrele sunt echipate cu incuietori sigure. Cat priveste pozitioneaza patul celui mic, acesta trebuie plasat departe de ferestre sau radiatoare.
3 | Mobilier functional amenajat pentru a incuraja joaca
(sursa foto: lidorworld | Instagram)
Unul dintre cele mai importante aspecte ale decorarii dormitorului unui copil este sa constientizezi ca este un spatiu destinat jocului, imaginatiei si bucuriei.
Copii nu au nevoie de camere mari si majoritatea adolescentilor vor accepta o camera mai mica daca asta este necesar pentru a le castiga intimitatea. Cu toate acestea, cand copiii sunt mici si jocul se bazeaza in mare parte pe podea, este logic sa le oferiti un spatiu de joaca mare si, de preferinta, unul cu o buna calitate a luminii naturale.
Spre deosebire de restul casei, in camera copilului este adesea preferabil sa asezi mobilierul in jurul peretilor, pentru a permite suficient spatiu pentru joaca pe podea. Asigura-te ca exista destul loc si ca incaperea este amenajata intr-un mod care sa incurajeze copilul sa-si foloseasca imaginatia. Opteaza pentru mobilier simplu si durabil, care sa reziste in timp, in locul versiunilor miniaturizate de mobilier pentru copii, care se vor inlocui rapid.
Un pat incorporat este ideal pentru camerele cu spatiu limitat la podea, deoarece puteti folosi spatiul de sub pat ca depozitare. Totul, de la jucarii, haine si alte obiecte personale pot fi pastrate la indemana, dar intr-un mod care pare mai putin aglomerat. In plus, oferind o multime de sertare accesibile - la nivelul copilului - este o modalitate excelenta de a-ti ajuta copilul sa pastreze lucrurile in ordine. Daca nu o faci, se vor baza mereu pe tine pentru a mentine camera ordonata.
In camera unui adolescent, o modalitate de a castiga mai mult spatiu este de a ridica patul la un nivel superior. Zona de dedesubt poate fi apoi folosita fie ca spatiu de studiu sau loc de relaxare, fie pentru a crea un spatiu incorporat de depozitarea a hainelor.
4 | Nu exista “prea mult” spatiu de depozitare in camera copilului
(sursa foto: mamamikolaja_ | Instagram)
Inca din etapa de planificare, asigura-te ca incluzi o varietate de optiuni de depozitare atunci cand decorezi camera unui copil. Pe langa un dulap sau o comoda clasica, poti include si cufere, rafturi, carlige si cutii de depozitare. Creaza un mix intre depozitare deschisa si inchisa, jucariile mai mari pot fi folosite ca piese de decor, in timp ce obiectele mici pot fi pastrate ascunse intr-o cutie frumoasa.
Pentru a incuraja copiii sa stranga dupa timpul de joaca, este important sa existe optiuni de depozitare la indemana lor. De exemplu, poti plasa niste rafturi sau carlige putin mai jos, unde pot fi depozitate jucariile folosite frecvent. Apoi poti avea unele mai inalte cu lucruri care nu sunt folosite la fel de des.
In loc sa ai cutii mari de depozitare care ocupa mult spatiu pe podea si face grea misiunea copiilor de a gasi lucrurile de care au nevoie, alege mai multe optiuni de depozitare mai mici sau medii. Astfel, toate jucariile vor avea o „casa” la care sa se intoarca atunci cand este timpul de culcare. In gradinite si scoli, copiii au control total asupra carei cutii apartin lucrurile si unde trebuie depozitate jocurile. A avea un loc dedicat creeaza, de asemenea, securitate si rutine pentru copii. De asemenea, le permite sa-si exerseze abilitatile organizatorice. Poti chiar sa marchezi spatiul de depozitare cu imagini prietenoase sau texte pentru ceea ce ar trebui sa fie in el.
5 | Spune „nu” unei camere pentru copii cu tematica exagerata
Amenajarea unei camere pentru bebelusi sau pentru copii prezinta propriul set de recompense si provocari - in primul rand, pentru parinti poate fi super distractiv! Dormitoarele de copii cu tematica pot parea o alegere adorabila la inceput si pot functiona pentru cativa ani (in cel mai bun caz). Tosui, copiii cresc repede si, pe masura ce gusturile si interesele lor se schimba, aceleasi masinute, dinozauri sau personaje din desene animate care le-au adus bucurie azi, pot sa fie uitate peste cateva luni. Iar schimbarea tuturor elementelor tematice pe drum inseamna mai mult timp si mai multi bani cheltuiti.
Asta nu inseamna ca nu ar trebui sa incercam sa incorporam lucrurile pe care copiii nostri le iubesc – pana la urma dormitorul lor este singurul spatiu care le apartine cu adevarat si au tot dreptul sa-l iubeasca la fel de mult ca noi! Dar exista modalitati de a incorpora toate lucrurile pe care copiii nostri le adora fara a fi exagerati.
Daca vrei sa aduci putin caracter unei camere, vopseaua, picturile murale, autocolantele sau lucrarile de arta inramate pot fi o optiuni mai practice prin care poti adauga culoare si interes fara a adauga prea multe „lucruri” spatiului.
6 | Creaza un echilibru cand alegi culoarea peretilor in camera unui copil
Culorile pot incuraja jocul si pot oferi o atmosfera linistitoare. Psihologia culorilor a indicat de mult timp ca albastrul este una dintre cele mai calmante si senine nuante. De asemenea, s-a demonstrat ca nuante precum galben stralucitor, portocaliu si rosu stimuleaza creativitatea, entuziasmul si energia. Cu toate acestea, este esential sa le echilibrati cu culori neutre pentru a te asigura ca spatiul nu este coplesitor de intens. De fapt, o greseala foarte frecventa in amenajarea camerei copiilor este fie alegerea unui decor minimalist (care ar putea atrage adultii), fie alegerea unei teme specifice. Una dintre ele nu rezoneaza cu un copil, iar cealalta este absolut coplesitoare chiar si pentru cei mici.
Regula generala in alegerea culorii in camera copiilor este sa utilizam formula 60-30-10.
- 60% din camera ar trebui sa fie dintr-o culoare de baza. Este culoarea folosita pe cele mai mari suprafete, cum ar fi podeaua, pereti sau mobilier.
- 30% ar trebui sa fie intr-o culoare complementara pe care o puteti avea pe covoare, perdele, cuverturi de pat, lampi sau depozitare.
- 10% poate fi culoarea decorativa. Aici puteti, de exemplu, sa incorporati culoarea preferata a copilului si sa o folositi pentru perne, tablouri sau poate pe un scaun vopsit in culoarea favorita a celui mic.
Regula este conceputa pentru a ajuta culorile din camera sa se simta echilibrate in loc sa fie haotice. De asemenea, folosind aceasta formula, iti va fi mai usor sa schimbi totul pe masura ce copilul tau creste si doresti sa aduci un nou stil in camera.
7 | Investeste intr-un covor grozav
Camera copiilor este una dintre acele camere in care este o idee buna sa incepi amenajarea cu un covor de calitate si primitor. Nu numai ca adauga un aspect grozav spatiului, dar un covor bine ales este modalitatea perfecta de a avea un loc confortabil, oferind o suprafata moale pentru timpul pe burta si pentru joaca. In primii ani opteaza pentru covoare din materiale naturale precum un covor de tip blanita din piele de oaie sau unul din bumbac organic.
Cu trecerea timpului, investeste intr-un covor mare si frumos pentru podea; va fi, de asemenea, placut si pentru tine sa stai atunci cand participi la jocuri pe podea cu cel mic. Nu uita sa cumperi un covor antiderapant ca baza pentru covor, pentru a evita alunecarea.
8 | Nu uita de coltul confortabil
Dormitorul unui copil ar trebui sa fie cat mai confortabil posibil. Corturile sau casutele de joaca pot oferi copiilor o mica ascunzatoare confortabila in coltul camerei. Daca spatiul nu iti permite, un puf sau o perna de podea functioneaza foarte bine. Adauga o patura, un snur de lumina si completeaza aceasta ascunzatoare cu cateva carti si animale de plus sau orice altceva cu care copilul tau se poate juca in liniste, sa citeasca sau doar sa se odihneasca.
9 | Fa loc pentru adulti
Unul dintre lucrurile la care nu te gandesti pana cand nu ai copii ai tai este sa iti faci un loc al tau in camera copilului (chiar si in cele mai mici dormitoare). Multi copii nu vor sa se joace singuri, asa ca un fotoliu confortabil in care un parinte - un frate sau o sora mai mare - sa stea ziua, seara sau noaptea nu este o idee rea. Si daca copilului tau ii place sa se ghemuiasca langa tine inainte de culcare, ar merita sa cumperi un pat mai lat pentru ca sa ai loc langa cel mic (105-120 cm latime, in loc de 80-90 cm), in speranta ca este loc pentru el in camera.
10 | Acorda atentie iluminatului
Iluminatul in camera copilului afecteaza nu numai stilul camerei, ci si starea de spirit si functionalitatea. Pentru a evita lumina deranjanta, este recomandat sa protejezi lampa de tavan cu lampioane din hartie sau globuri din sticla. Dispozitivele de reglare a intensitatii luminii (dimmere) sunt utile pentru ajustarea nivelului de lumina in timpul alaptarii nocturne, iar lampile de veghe sunt foarte utile pe timp de noapte oferind un sentiment de siguranta copiilor mici. Zonele destinate studiului vor necesita lampi de perete reglabile sau lampi de lucru pentru a asigura un iluminat adecvat activitatilor.
11 | Lasa spatiu pentru afisare
In fiecare etapa a dezvoltarii lor, copii adora sa-si vada posesiunile si creatiile expuse, fie ca este vorba despre colectia de jucarii de plus, un proiect, un premiu, o lucrare proprie favorita sau un poster preferat. Acestea expuse pe un perete poate fi un punct focal al camerei. Un tapet cu model sau o culoare contrastanta de vopsea pot face o diferenta enorma in acest sens.
12 | Bucura-te de viata de familie in mod organizat
Avand ocazia, copiii se vor juca aproape oriunde in casa - nu doar in camerele lor, ci si in bucatarie, pe scari, in dormitorul tau, sub masa de sufragerie si, bineinteles, in camera de zi. O parte a bucuriei vietii de familie este impreuna – iar una dintre nevoile sale este sa ai spatiu pe care il poti numi al tau.
Acest lucru nu inseamna ca zonele de locuit ar trebui sa fie zone fara copii pana cand copiii nu au crescut putin - ci pur si simplu ca va usurati lucrurile in primele luni ale vietii de parinte, oferind locuri dedicate pentru a depozita jucariile la sfarsitul zilei. Acest lucru ar trebui sa fie in imediata apropiere a locului cu care se joaca cel mai des. Nu vrei sa iei un cateva piese de Lego de pe podeaua camerei de zi si sa-l returnezi in dormitorul copilului tau in fiecare seara. Cel mai bine este sa pui cosuri sau cutii pentru jucarii in toate incaperile pe care le foloseste copilul tau. Nu trebuie sa fie copilaresc: in bucatarie, de exemplu, ar putea fi un sertar gol la un nivel scazut, in timp ce in camera de zi ai putea sa ai un taburet cu un compartiment de depozitare.
Sfat Bonus: Proiecteaza in genunchi!
Lucreaza din perspectiva unui copil atunci cand proiectezi camera unui copil si asigura-te ca rafturile, dulapurile si mobilierul sunt la o inaltime adecvata. A te pune in genunchi in timp ce proiectezi este o modalitate simpla de a descoperi cum arata lucrurile diferite din perspectiva unui copil.