Slow Design, Slow Fashion, Slow Food — “miscarea lenta” a sosit si are un mesaj pentru noi toti: incetineste.
Greu de facut la nivel personal atunci cand traim intr-o lume plina de satisfactii instantanee. Ai uitat ceva in cosul de cumparaturi, ce spui de 10% reducere? Cumpara acum! Iti place rochia aceea din noua colectie? Grabeste-te! Doar 1 pe stoc! Cumpara acum!
Nu. Acesta nu este un mod de a trai. Nu pentru noi, nu pentru restul oamenilor de pe planeta si nu pentru planeta insasi. Incetineste. Constientizeaza. Nu mai scapa de sub control.
Serios, gandeste-te. Lentul este noul post. Este etic. Este intentionat. Este semnificativ. In plus, daca nu oprim tot acest consum fara minte, nu vom supravietui ca societate. Gropile de gunoi sunt pline de haine ieftine care au facut parte din ultimul trend de anul trecut. Numai SUA trimit aproximativ 10 miliarde de kilograme de textile la gropile de gunoi in fiecare an.
In design interior, designul lent este o filozofie care pledeaza pentru o abordare mai deliberata si mai atenta a crearii de spatii, subliniind durabilitatea, maiestria si sustenabilitatea. In domeniul designului interior, acesta a devenit din ce in ce mai important din mai multe motive convingatoare.
Sustenabilitate si constiinta de mediu
Una dintre principiile principale ale designului lent este angajamentul profund fata de sustenabilitate. Intr-o era marcata de preocupari legate de mediu, designul interior lent sustine practicile ecologice, iIncurajand utilizarea materialelor durabile si aprovizionarea responsabila.
In plus, designul lent incurajeaza sa se investeasca in piese de mobilier si decor atemporale care sunt construite pentru a dura, care pot avea un impact pozitiv asupra planetei noastre.
Mestesuguri si maiestrie de calitate
Artizanul este intotdeauna o piesa importanta a puzzle-ului in designul lent, care pune un accent puternic pe maiestria de calitate si pe pastrarea abilitatilor artizanale traditionale.
Prioritizeaza crearea de articole unice, realizate manual, care sunt atat functionale, cat si placute din punct de vedere estetic. Procedand astfel, designul lent contribuie la conservarea acestor traditii culturale si ofera modalitati de trai ale artizanilor priceputi.
In designul interior, acest accent pe maiestrie poate avea ca rezultat spatii create cu mobilier la comanda, textile lucrate manual si detalii minuntioase care spun o poveste. Aceste piese de decor sunt adesea realizate cu dragoste si grija si stau ca o dovada a daruirii artizanilor care le creeaza. Artizanii marocani sunt cunoscuti pe intreg globul pentru maestria de prelucrare a pieii de capra impodobindu-si casele de mii de ani cu taburete si pufuri din piele. Covoare pufoase din lana au incalzit podelele caselor marocane si traditia de a crea covoare durabile in mod sustenabil din lana este transmisa si astazi din generatie in generatie de catre femeile marocane. Un astfel de covor este tesut manual si poate dura poate si saptamani intregi pentru crearea lui.
Maiestria de calitate asigura longevitatea elementelor interioare. Atunci cand articolele sunt construite pentru a rezista, ele nu numai ca reduc nevoia de inlocuire constant, ci si imbunatatesc stilul de viata de a trai intr-un spatiu, creand un sentiment de confort si familiaritate care nu poate fi replicat cu bunurile produse in serie.
Frumusete atemporala si longevitate
Intr-o lume in care tendintele apar si trec rapid, designul lent este in contrast prin promovarea frumusetii atemporale si a atractivitatii de durata. Interioarele lente evita mofturile trecatoare si se concentreaza in schimb pe crearea de spatii care raman placute din punct de vedere estetic pentru ani, daca nu decenii, care urmeaza.
Evitand ciclul constant de redecorare pentru a tine pasul cu tendintele, adoptand designul lent nu numai ca economisesti bani, ci si reduce impactul asupra mediului asociat cu eliminarea mobilierului si decorului “invechit”. In India, artizani cu traditie tes manual pe razboaie covoare kilim pline de culoare si textura care se integreaza oricarui stil de decor, fie contemporan, al anilor 50 sau intr-un decor boem, transformand orice living sau dormitor intr-un spatiu deosebit si personal.
Designul lent ne aminteste ca cele mai frumoase si mai semnificative spatii sunt cele care sunt concepute cu atentie, sustenabile si durabile.